onsdag 30 december 2009

Nyårstips 4.... Islykta och isskål

Passa på att göra fina islyktor nu när det är kallt ute, perfekt sätt att välkomna gästerna. Tipset är hämtat från Vi i villa kolla in där för massor av bra tips. 


Kul pyssel



Det här behöver du
1 plastburk eller liknande, 14 centimeter hög, 15 centimeter i diameter
1 plastburk, 13 centimeter hög, 10 centimeter i diameter
Kokt eller demineraliserat vatten
Stenar eller andra tyngder
Karamellfärg (hushållsfärg)
Eventuell dekor av barr, bär eller blad.

Tips!


  • Du kan hoppa över en frysning om du lägger ett par tomma hållare från värmeljus i den stora, yttre burken. Sätt sedan ner den inre burken, häll vatten i den stora och frys hela lyktan på en gång.
  • Använd demineraliserat eller kokt vatten till lyktorna. Då blir isen klar.
  • Burkarna får inte vara av glas eftersom vatten utvidgas mycket när det fryser till is, och då är det stor risk att glaset spricker.

Du kan även frysa i en sockerkaksform och sedan bara vända den upp och ner. 
Perfekt att ha inne på bordet.


Man kan också göra en fin isskål att ha välkomstbålen i


Bild: YLE/Strömsö
Tipset hittade jag här


1. Ta den större skålen, sätt isbitar i bottnen på den. Isbitarna får gärna vara fyrkantiga eftersom de inte glider undan så lätt. Fyll skålen till ca 1/3 med vatten.

2. Sätt den mindre skålen i den större. Droppa in fruktskivor, bär, blad, blommor mellan skålarna - tills du är nöjd med slutresultatet.

3. Be någon hålla den mindre skålen nedtyngd medan du sätter en tyngd i den. Se till att isskålen fortfarande har en botten, och att isbitarna inte har glidit undan. Fyll på vatten upp till kanten.

4. Ställ skålen i frysen till följande dag, eller tills vattnet frusit.

5. Servera din kalla bål ur skålen (snabbt) och imponera på dina gäster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett litet avtryck här...